Προσδιορίζοντας το Web 2.0

Ο όρος Web 2.0 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  το 2004 , από τον Tim O’Reilly  και τον εκδοτικό οίκο Media. Ο O’Reilly λοιπόν έδωσε τον παρακάτω ορισμό :

Web 2.0 is the business revolution in the computer industry caused by the move to the internet as platform, and an attempt to understand the rules for success on that new platform.

Σε μια ελεύθερη μετάφραση , η τεχνολογία Web 2.0 είναι μια επανάσταση στην βιομηχανία των υπολογιστών υποκινούμενη από την ανάγκη των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν το internet σαν μια ενιαία πλατφόρμα κανόνων που έχουν σαν στόχο την επιτυχία.

Συνεχίζοντας την Ανάλυση…..

Η τεχνολογία Web 2.0 δίνει την δυνατότητα της συμμετοχής όλων των χρηστών , ανεξαρτήτου ηλικίας , φύλου και γνώσεων. Οι χρήστες των sites που βασίζονται στην τεχνολογία Web 2.0  μπορούν και επεμβαίνουν τόσο στην δημιουργία , όσο και την διαμόρφωσή τους. Για να μπορεί μια εφαρμογή να ανήκει στην τεχνολογία Web 2.0 θα πρέπει να έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά :

  • Ο χρήστης των Web 2.0 τεχνολογιών δεν είναι ένας απλός χρήστης αλλά συνδημιουργός των εφαρμογών. Έχει την δυνατότητα να έρχεται σε επίδραση με άλλους χρήστες, να ανταλλάσει πληροφορίες, να ασκεί καθώς και να δέχεται κριτική πάνω σε διάφορα αντικείμενα που τον αφορούν , να συζητά , να ανταλλάσει ιδέες κ.τ.λ. Τέλος έχει την δυνατότητα να προσθέτει αλλα και να αφαιρεί από Web 2.0 sites
  • Η χρησιμότητα της Web 2.0 τεχνολογία είναι εύκολη από οποιονδήποτε χρήστη. Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να μεταφέρει από το προσωπικό του desktop προς κάθε browser , με εύκολες διαδικασίες όπως drag & drop , ότι εκείνος επιθυμεί.
  • Τέλος η λειτουργικότητα των Web 2.0 τεχνολογιών μπορούν να αποτελέσουν την βάση πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες νέες εφαρμογές

Κριτική του Web 2.0

Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι χρήστες τις Web 2.0 τεχνολογίας. Οι τομείς  της εκπαίδευσης , της οικονομίας , της δημόσιας διοίκησης ,της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ενδεικτικοί  των τομέων  που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της Web 2.0 τεχνολογίας. Το συμβατικό μάθημα στο σχολείο έχει αλλάξει εντελώς μετά το Web 2.0 . Πλατφόρμες e-learning βοηθάνε τόσο τον εκπαιδευτικό να κάνει πιο ελκυστικό το μάθημά του, όσο και τον μαθητή να κατανοήσει καλύτερα κάποιες έννοιες, πράγμα ασύλληπτο από τις προηγούμενες γενιές. Επιπλέον , οι πηγές γνώσης που υπάρχουν στο ίντερνετ , βλέπε Wikies, την καθιστούν άμεση και προσβάσιμη σε όλους. Ένα ακόμα θετικό του Web 2.0 είναι ότι μπορεί να δώσει «βήμα» σε κάθε έναν που θέλει να αναπτύξει δημοκρατικό διάλογο.

Στην  άλλη πλευρά του νομίσματος, έρχεται να τοποθετηθεί κυρίως, η αποξένωση που προκαλεί η χρήση των Web 2.0  τεχνολογιών . Ο σύγχρονος άνθρωπος αν  δεν ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά την τεχνολογία μπορεί να εθιστεί σε μία εικονική πραγματικότητα , να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και να απομακρυνθεί από την αληθινή ζωή .

Δημοφιλή Sites βασισμένα στην Web 2.0 τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά τους

  1. http://www.youtube.com/ i.  όποιος επιθυμεί μπορεί να ανεβάσει ένα video του το οποίο μπορούν να σχολιάσουν όλοι οι υπόλοιποι χρήστες ii. με πολύ εύκολο τρόπο ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει στο youtube το video του από το προσωπικό του pc iii. τα videos του youtube χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων ιστοσελίδων
  2. http://techteam.gr/ i.  όποιος επιθυμεί μπορεί να ανεβάσει άρθρα του τα οποία σχολιάζονται από άλλους χρήστες που με την σειρά τους ανεβάζουν τα δικά τους άρθρα/σχόλια για να αναπτύξουν τις απόψεις τους ii. με ένα απλό quote ή replay μπορεί ο χρήστης να απαντήσει στα θέματα που τον ενδιαφέρουν , να φορτώσει φωτογραφίες από το pc του κ.τ.λ. iii. αποτελούν βάση για να αναπτυχθούν άλλες εφαρμογές όπως π.χ. live chat παράθυρα
  3. http://www.facebook.com/ i. οι χρήστες αλληλεπιδρόυν μεταξύ τους, στέλνουν τα σχόλιά τους, αναπτύσσουν νέες γνωριμίες, ανταλλάσουν πληροφορίες μεταξύ τους και ενημερώνονται ο ένας για τον άλλο ii. μπορούν και ανεβάζουν προσωπικές φωτογραφίες με αυτούς και τους φίλους του που τις έχουν αποθηκευμένες στο pc τους iii. πάνω στο facebook αναπτύσσονται διάφορα applications όπως παιχνίδια , quizes κ.τ.λ.
  4. http://mit-revolution.net/forum/portal.php/ i.  οι φοιτητές του τμήματος δημοσιεύουν θέματα που αφορούν την σχολή, τα σχολιάζουν , προσθέτουν τις απόψεις τους, ανταλλάσουν πληροφορίες για τα μαθήματα ii. με ένα απλό quote ή replay μπορεί ο χρήστης να απαντήσει στα θέματα που τον αφορούν   iii. αποτελούν βάση για να αναπτυχθούν άλλες εφαρμογές όπως RSS της σχολής , πλατφόρμα ανταλλαγής βιβλίων κ.α.
  5. http://twitter.com/ i. οι χρήστες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, πληροφορούν τους φίλους τους για τα νέα τους, δημιουργούν νέες γνωριμίες  ii. οι χρήστες μπορούν και ανεβάζουν προσωπικές φωτογραφίες  που τις έχουν αποθηκευμένες στο pc τους iii. πάνω στο twitter αναπτύσσονται διάφορα applications όπως συντομεύσεις προς κάποιο blog του χρήστη

Πηγές


Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s